Mukana menossa
Nemesis Airsoft
Fairsoft
Varusteleka
PCB-COMP
MP-Myymala
MilGear Finland
Cornia
Neste Siippoo
Lakan Betoni
Zorgon-Petterson Group
Wild Side Effect
Neronet
Juoksuhauta.net

Säännöt

Maskit/suojalasit

Pelissä saa käyttää ainoastaan yleisesti hyväksyttyjä maskeja tai suojalaseja. Maski tai suojalasit on pidettävä aina päässä PeliAlueella oltaessa pelin ollessa käynnissä. Epäilyttävät maskit ja suojalasit testataan pelin tehokkaammalla aseella ennen pelien alkua. Testauksessa hajonneita tai vaurioituneita maskeja tai suojalaseja ei korvata. Ks. Juoksuhauta.net:in silmäsuojainvertailu. Tässä pelissä myös Sansei:n maskit ovat hyväksyttyjä. Suositellemme käytettäväksi kokomaskia tai pelkkien silmäsuojainten lisäksi hammassuojia kaikilla pelaajilla. Suojaimet tarkistetaan paikanpäälle ilmoittautumisen yhteydessä, joten muista ottaa suojaimesi mukaan kun ilmoittaudut.

HUOM! Pelissä ei sallita ampujanlaseja tai vastaavia! Toisin sanoen lasien pitää suojata silmiä joka suunnalta ja niissä on hihna pään ympäri joka pitää suojaimet paikoillaan rajuimmassakin menossa.

Viritys- ja kuularajat

Rajat mitattuna 0.20g kuulilla!

 • Sarjatuliaseet: 120m/s (noin 1.44J)
 • Tulitukiaseet: 130m/s (noin 1.69J)
 • Tarkkuuskiväärit (puoliautomaattiset): 150m/s (noin 2.25J)
 • Tarkkuuskiväärit (käsiviritteiset): 170m/s (noin 2.89J)

Aseet kronotetaan tarpeen vaatiessa!

 • Viritetyt aseet asettavat käyttäjilleen vastuuta. Esimerkiksi lähietäisyydeltä ampuminen on erittäin paheksuttavaa. Lähietäisyydeltä ampumiset mieluummin esim. vara- tai ns. SideArmilla tai ns. puukkotapolla (luonnollisesti tilanteen mukaan). Pelinjohtaja ratkaisee tässäkin ongelmatilanteet ja jakaa rangaistuksia tarvittaessa kuultuaan osapuolia.
 • Pelialueella saa olla kannossa ja lipastettuna maksimissaan yhteensä 350 kuulaa, poikkeuksena ns. tulitukiaseet, joissa saa olla 1500 kuulaa kannossa (konekiväärit, pikakiväärit jne.). Loput kuulat säilytetään omassa leirissä.
 • Lähetti saa kantaa viisinkertaista kuulamäärää viidentoista minuutin ajan
 • Pistoolien osalta noudatetaan sarjatuliaseiden lähtönopeusrajaa.
 • Tulitukiaseiksi lasketaan ainoastaan aseet jotka ovat alunperinkin suunniteltu ko. tehtävään (esim. M60, M249, RPK, L86A2 jne.).
 • Tulitukiaseiksi lasketaan myös ns. kranaatinheittimet (M203, M79 jne.) sallien näin näidenkin suuremman käytön pelissä.
 • Tarkkuuskivääreiksi lasketaan ainoastaan aseet jotka ovat alunperinkin suunniteltu ko. tehtävään ja joissa ei ole mahdollisuutta ampua sarjatulta.
 • Suosittelemme käytettäväksi ainoastaan luontoonhajoavia kuulia!!!, poikkeuksena luonnollisesti aseet, jotka tarvitsevat raskaampia kuulia
 • Kohdetta saa ampua ainoastaan nimellishalkaisijaltaan 6mm tai 8mm muovi tai vastaavalla kuulalla, jonka enimmäispaino on 0,43g (6mm kuulalla).
 • Viritettyjen aseiden haltijoille suositellaan virittämätöntä ja pienilähtönopeuksista vara-asetta (SideArm) mukana kannettavaksi lähietäisyydelle ampumiseen. Tämä koskee erityisesti Tarkka-ampujia.

Nimilaput

Jokainen pelaaja on velvoitettu pitämään rinnassaan nimilappua koko pelitapahtuman ajan eli myös Pre- ja AfterGameissa, briiffeissä jne. Jollei nimilappua ole omasta takaa, sen voi tehdä itselleen Ilmoittautumispaikasta saatavalla teipillä ja tussilla. Nimilapun tarkoitus on helpottaa pelaajien tunnistamista Pre- ja AfterGameissa sekä itse pelissä. Samoin nimilappu helpottaa pelaajien tunnistamista mahdollisissa valokuvissa. Nimilapussa on oltava sama lempinimi (nick) kuin Sotilaspassissa, ID-kortissa ja mahdollisessa alaikäisen lupalapussa.

Osapuolten tunnistaminen

Pelissä käytetään hihanauhoja. Nallestanian väri on punainen, Tuoppian keltainen, PFOR:n vaaleansininen ja Organisaattoreilla vihreä. Siviileillä ei ole hihanauhoja. Osapuolen mukainen hihanauha kiinnitetään näkyvästi vasempaan käteen. Lääkintämiesten ja Organisaattoreiden hihanauha kiinnitetään oikeaan käteen. Hihanauhaa ei saa tahallisesti peittää. Myös röllipukua (Ghillie suite) käyttävien tarkka-ampujien ja heidän taisteluparien on käytettävä hihanauhaa.

Miinat ja pyroefektit

Miinojen ja muiden kuvitteellisten räjähteiden vaikutusalue on 5 metriä. Jokaisesta miinoitteesta ja pyroefektistä (mukaan lukien savukranaatit yms.) tulee olla hyväksyntä Pelinjohdolta. Pelinjohtaja on velvollinen kertomaan pelaajille oman harkintansa mukaan pelissä käytettävistä miinoitteista ja tehosteista. Pyroefektin käyttäjällä on vastuu käyttämästään efektistä (mahdollisen käyttöluvan saatuaan). Pelissä saatetaan myös käyttää vaarallisiksi luokiteltuja pyroefektejä. Näitä käytetään paikoissa jotka on tyhjennetty ennen käyttöä pelaajista ja pelaajien pitää pysyä pois osoitetuilta alueilta oman turvallisuuden takia.

Heitettävät aseet

Suoraan pelaajaa kohden heitetyt aseet eivät ole sallittuja.

Sallittuja heitettäviä aseita ovat ainoastaan kuulia tai esim. herneitä sinkoavat - ei pyrotekniset - airsoft-käyttöön tarkoitetut kranaatit.

Osumat

Pääsääntönä:

Osuman saanut pelaaja jää makaamaan maahan selälleen yhden osuman saatuaan noin viideksi minuutiksi vaikeroiden ja lääkintämiestä ja/tai muita rivouksia huudellen. Tänä aikana haavoittunut ei saa ampua, liikkua tai toimia omin avuin jne.

Osumakohdat:

 • Osumakohtana huomioidaan myös varusteet
 • Aseosumasta aseeseen tulee toimintahäiriö, jonka voi poistattaa käymällä omassa Tukikohdassaan. Vara-aseen mukana pito on siis suositeltavaa.

Kimmokkeita ei lasketa osumiksi.

TÄRKEÄÄ: Yksi osuma _tarkoittaa_ yhtä osumaa, ei yhtä sarjaa. Useampi osuma lyhyellä aikavälillä eliminoi pelaajan välittömästi!
TÄRKEÄÄ: Älä huuda 'osuma' tms., vaan vaikeroi! Älä myöskään poistu paikalta sanomatta mitään heti osuman saatuasi. Eläydy!

Haavoittuneen parantaminen

Jos Lääkintämies pääsee haavoittuneen luo kyseisen viiden minuutin aikana hän pyytää haavoittunutta vetämään yhden neljästä Lääkintämiehellä mukana olevasta pelikortista.

Pelikorttien selitykset ovat seuraavat:

 • Risti: Haavoittunut eliminoituu
 • Hertta: Haavoittunut voi jatkaa peliä ilman sitomista
 • Ruutu: Lääkintämies sitoo haavoittuneen haavoittuneella mukana olevalla haavanauhalla
 • Pata: Lääkintämies sitoo haavoittuneen haavoittuneella mukana olevalla haavanauhalla

Lääkintämiehellä ei saa olla muita kortteja käytössä kuin ne jotka hän on saanut pelistä.

Lääkintämies sitoo haavoittuneen pelaajan haavoittuneen raajan käyttäen kaiken haavanauhan sidontaan (jos haavoittunut pelaaja on vetänyt Lääkintämiehen ojentamista pelikorteista Ruudun tai Padan).

Haavanauhalla sidottu pelaaja eliminoituu seuraavasta osumasta suoraan.

Jollei lääkintämies pääse parantamaan osuman saanutta pelaajaa määräaikana, pelaaja eliminoituu ja joutuu uudelleensyntymään Uudelleensyntymispaikalle. Kentällä parannettu pelaaja voi poistattaa lääkintämieheltä saamansa haavanauhansa joukkosidontapaikalla, joka on jokaisen komentopaikan yhteydessä.

Joukkosidontapaikat (JSP):

Joukkosidontapaikalla täytyy olla aina vähintään yhden lääkintämiehen jatkuva lääkintämiespäivystys. Joukkosidontapaikalla päivystävä lääkintämies poistaa kentällä saadun haavanauhan, antaa sen takaisin pelaajalle ja siten pidentää pelaajan peliaikaa. Haavanauha kannattaa keriä jo JSP:llä jotta se olisi helposti käytettävissä seuraavalla kerralla kun sitä tarvitsee. Päivystävä lääkintämies saa poistaa ainoastaan yhden haavanauhan/pelaaja/3 tuntia.

Toisin sanoen haavoja voi poistaa joukkosidontapaikalla vain yhden kappaleen kerrallaan. Joka kerta kun lääkintämies 'paikkaa' pelaajaa kentällä, pelaajaan sidotaan haavanauha.

Eliminoituminen

 • Jos eliminoidut, kulje vähintään toinen käsi ja aseesi piippu pääsi yläpuolelle suorinta tietä omalle Uudelleensyntymispaikalle. Pidä maski päässäsi aina PeliAlueella ollessasi.
 • Suoritetuista tehtävistä voidaan palkitaan esim. pika-uudelleensyntymisillä
 • Organisaattoritehtävissä olevan Organisaattorin tai Lähetin ampuminen ei ole hyväksyttävää. Näissä tehtävissä oleva huutaa osuman saatuaan että on suorittamassa pelillistä tehtävää, eikä siten tavallaan ole mukana pelissä. Yleensä organisaattori tehtävässä oleva henkilö on merkitty kirkkaan värisellä liivillä, ei kuitenkaan aina.
 • Eläytymiskuolemat ovat enemmän kuin suotavia.
 • Eliminoituneet eivät saa kulkea "vihollisen" leirin tai aseman läpi, vaan ne on kierrettävä
 • Eliminoituneet eivät puhu! Puhuminen on eliminoituneelle sallittua vasta OffGame:lla. Sielläkin kannattaa harkita mitä puhuu, koska paikalla saattaa olla omien lisäksi vihollisia.
 • Eliminoituneet eivät muista eliminoitumista edeltävästä ajasta mitään! Uudelleensyntynyt pelaaja on uusi pelaaja.
 • Ei-Organisaattoritehtävissä (tällöin myöskin tetsaa ja ampuu) oleva Organisaattori taistelee kulloisenkin tilanteen mukaisesti ja eliminoituu siinä kuin kuka tahansa muu pelaaja
 • Jollei halua maata paikoillaan säännöissä määriteltyä aikaa, voi katsoa itsensä suoraan eliminoiduksi ja poistua omalle Uudelleensyntymispaikalle (TÄMÄ EI OLE SUOSITELTAVAA)

Myös eliminoidut pelaajat jäävä makaamaan maahan selälleen n. 5 minuutiksi ja/tai odottavat tilanteen rauhoittumista lähistöllä ja poistuvat Uudelleensyntymispaikkaan. Erotuksena maassa makaavaan haavoittuneeseen, eliminoitu pelaaja makaa selällään aseen piippu kohti taivasta ja hiljaa. Eliminoidut eivät puhu edes matkalla Uudelleensyntymispaikalle.

Maassa makaavan haavoittuneen eliminointi:

 • Maassa makaavan haavoittuneen voi eliminoida ns. puukkotapolla tai ampumalla (järkeä ampumaetäisyyteen!)
 • Maassa makaavan vihollisen voi myöskin riisua aseista, parantaa ja ottaa vangiksi kuulusteltavaksi (suositeltava järjestys).

Uudelleensyntyminen

Jokainen eliminoitunut pelaaja merkitsee eliminoitumisensa omalta OffGame:ltaan löytyvään kirjaan. Samalla eliminoitu pelaaja merkitsee eliminoitumisensa omaan Sotilaspassiinsa 'tukkimiehen kirjanpidolla'.

Uudelleensyntymispaikat:

 • Osapuolilla on omat uudelleensyntymispaikkansa pelialueella tai sen välittömässä läheisyydessä.
 • Uudelleensyntymispaikat ilmoitetaan viimeistään AlkuBriiffissä tai niiden 100% varmistuttua ennen peliä myös näillä sivuilla
 • Uudelleensyntymispaikat eivät ole osapuolten leirien yhteyksissä

Uudelleensyntymisajat:

 • Osapuolten Uudelleensyntymisajat ilmoitetaan osapuolille Uudelleensyntymispaikoista löytyvillä aikakorteilla tai Uudelleensyntymispaikalla olevan organisaattorin (ns. RespaPaavi) välityksellä.

TÄRKEÄÄ: Uudelleensyntyneet palaavat kentälle aina oman komentopaikan ja -ketjun (Komentaja, Joukkueenjohtaja tai Ryhmänjohtaja) kautta. Jollei esim. leirissä ole ketään omaan Ryhmään kuuluvaa odotetaan että oma Ryhmä 'poimii' uudelleensyntyneen pelaajan mukaansa. Omasta leiristä ei saa poistua ilman omaa alkuperäistä ryhmää ellei Komentaja anna siihen lupaa. Ts. Uudelleensyntyneen pitää odottaa leirissä että oma Ryhmä tulee hakemaan sieltä täydennystä. Leirissä ollessaan Uudelleensyntynyt tottelee ylempiään, mutta leiristä poistumiseen tarvitaan oma alkuperäinen Ryhmä/Joukkue tai Komentajan lupa.

TÄRKEÄÄ! Uudelleensyntyneet eivät muista uudelleensynnyttyään eliminoitumista edeltäviä tapahtumia. Uudelleensyntynyt pelaaja on UUSI pelaaja.

"Puukkotappo"

Ns. puukkotapolla vastustajan voi eliminoida ampumatta laukaustakaan. Puukkotapossa vastustajaa kosketetaan kumi-, muovi, lateksi- tms. puukolla KAKSI kertaa ja vastustaja eliminoituu tällöin suoraan. Puukkotapon voi tarvittaessa tehdä myös kädellä, mutta siinä suositellaan käytettäväksi edellämainittuja pehmeitä aseita. Samalla kun puukkotappoa tehdään kannattaa sanoa "Puukko", jotta vastustajakin ymmärtää mistä on kyse.

TÄRKEÄÄ: Puukkotappoa ei saa turvallisuussyistä tehdä aseen piipulla eikä oikealla teräaseella!

Offgame-alueet

Pelialueen OffGame-alueita ovat mm.:

 • Pelinjohdon rakennukset ja tilat Hanalassa (Toimisto, Varasto, Grillikota, Voimalaitos ja esiintymislavan takahuone)
 • Asesepän rakennus Hanalassa
 • Seinillä ympyröidyt Grillipaikat Hanalassa ja Korkkilassa
 • PuuCeet
 • Mahdolliset muut suojatut rakenteet joista ilmoitetaan AlkuBriiffissä

Muita OffGame-alueita ovat:

 • Pelialueella olevat sotilasteltat
 • Majoitusalue
 • Pysäköintialue

Aseiden käyttö OffGame-alueilla ei ole sallittua ja aseet jätetään OffGamen ulkopuolelle paitsi jos niille tehdään korjausta jne. SideArm saa olla mukana OffGamella, mutta ainoastaan kotelossa tai taskussa. . Joillakin OffGame-alueilla suosittelemme paikan sijainnista ja huonoista suojista johtuen käyttämään silmäsuojaimia

Huudot kentällä

Yleiset pelilliset huudot toistetaan kuultaessa.

Peli Seis! ja Peli Jatkuu!

Koska pelialue on niin laaja ettei "Peli Seis!" -huuto kuulu koko alueelle ei voida olettaa, että kaikki sen kuulisivat. Silti tilanteen vaatiessa voi huutaa "Peli Seis!", jotta lähistöllä oleva ongelmatilanne saadaan poistettua/selvitettyä. "Peli Seis" -huutoa voi käyttää esim. silloin jos sivullinen eksyy pelialueelle. Jos "Peli Seis!" huudetaan, jokainen jähmettyy paikalleen odottamaan "Peli Jatkuu!" -huutoa ja sitä että joku selvittää tilanteen. Ainoastaan tilannetta selvittävät saavat liikkua. Jos ja kun ongelmatilanne on selvitetty, huudetaan "Peli Jatkuu!", jonka jälkeen jokainen jatkaa peliä samalta paikalta jossa oli ennen kuin "Peli Seis!" huudettiin. "Peli Seis!" ja "Peli Jatkuu!" on hyvä myöskin hyvä ilmoittaa radiolla. Ongelmatilanteista kannattaa aina informoida pelinjohtoa radiolla, puhelimella tai lähettämällä viesti. Jokaisesta pelikatkosta on aina ilmoitettava pelijohdolle!

Peli Alkaa!

Pelien alkamisesta ilmoittaa Pelinjohtaja tai valtuutettu Organisaattori sumu- tai vastaavalla torvella. Sumutorven äänimerkin kuuluaan tulee pelin alussa huutaa "Peli Alkaa!". Sumutorvi ei välttämättä kuulu koko pelialueella. Samalla kannattaa katsoa, tarkistaa ja varmistaa että kaikilla on maskit tms. suojaimet päässä. "Peli Alkaa!" -huuto kannattaa myöskin toistaa käytettävissä olevilla radiokanavilla.

Peli Ohi!

Sumutorven tai vastaavan äänimerkin kuuluaan tai peliajan tultua täyteen tulee jokaisen pelin lopussa huutaa "Peli Ohi!". Samalla kannattaa varmistaa että kaikki ovat sen myöskin kuulleet. "Peli Ohi!" huuto kannattaa myöskin toistaa kaikilla käytettävissä olevilla radiokanavilla. Maskit on pidettävä varmuuden vuoksi päässä silti kokoontumispaikkaan saapumiseen saakka.

Osuma!

Eläytymisen takia ei kannata huutaa "Osuma!", vaan esimerkiksi karjaista, kirota, huutaa äitiä, pieraista voimakkaasti tai jotain muuta asiaan kuuluvaa.

Muut huudot

Propagandamielessä saa huutaa kaikkea, jolla olettaa olevan vastustajan moraalia alentava, vastustajaa hämäävä tai halventava vaikutus.

Pelin alkaminen ja päättyminen

Pelitapahtumaviikonloppu alkaa torstaina 20.07.2006 klo 18:00 ja päättyy maanantaina 24.07.2006 noin klo 16:00.

Itse peli alkaa perjantaina 21.07.2006 klo 21:00 ja päättyy sunnuntaina 23.07.2006 klo 13:00. Tänä aikana peli on käynnissä ilman taukoja ja maskipakko on voimassa.

Pelattavat pelit briiffataan jokainen erikseen. Pelinjärjestäjät pyrkivät saada nähtäville alustavan aikataulun pelitapahtuman kulusta (skenaarioiden alkamiset, päättymiset jne.).

Tarkemmat aikataulut löytyvät ennen peliä näiden sivujen etusivulta ja pelitapahtuman aikana pelijohdon toimistorakennuksen ilmoitustaululta.

Jos Pelialueella pelataan näiden aikojen ulkopuolella on siihen saatava lupa pelijohdolta etukäteen ja erikseen.

Vastuut

 • Jokainen pelaaja vastaa itsestään pelialueella ja OffGame:lla (koskee myöskin Pre- ja AfterGame:a). Alaikäiset ovat huoltajiensa vastuulla
 • Pelinjohto vastaa pelin kulusta pelin aikana ja muusta organisoinnista koko peliviikonlopun aikana
 • Pelinjohdossa (komentoketjussa) on suurin komentovalta koskien kaikkea,joka liittyy peleihin, pelitapahtumiin ja Pre- ja AfterGame:ssa tapahtuvaan aktiviteettiin koko pelitapahtuman aikana
 • Jokainen pelaaja huolehtii ja vastaa itse omista varusteistaan, mahdollisesta yöpymisestään sekä kyydeistään pelipaikalle ja pois.

Radiot

 • Nallestania: Kanavat 1-2
 • Tuoppia: Kanavat 3-4
 • PFOR ja Kansalliskaarti: Kanavat 5-6
 • Varakanava: Kanava 7 (ei kenenkään käytössä ilman Pelijohdon lupaa)
 • Organisaattorit: Kanava 8

Muiden kuin omien radiokanavien kuuntelu ja häirintä on kiellettyä ellei toisin Pelinjohtajan tai Organisaattoreiden toimesta pelin aikana määrätä. Tämä koskee myös Organisaattoreiden kanavaa ja Varakanavaa.

Radioita ei saa käyttää muut kuin Komentajat ja Radistit tai Komentajien määräämät Tarkka-ampujaparit. Tarkka-ampuja ryhmän mahdollista Komentajan sallimaa radiota käyttää Tarkka-ampujan taistelupari. Hätätapauksessa saavat muutkin käyttää radioita (loukkaantumiset tms.).

Yhteydenpitoon voi käyttää myös Pelialueella olevaa kiinteää kenttäpuhelinverkkoa.

Radioita ei saa pelin puolesta vaan ne pitää olla pelaajilta itseltään.

Ajoneuvot kentällä

 • Pelissä on käytössä runsaasti myös liikkuvia ajoneuvoja.
 • Suurin osa ajoneuvoista on sellaisia etteivät ne välttämättä tarvitse rakennettua tietä liikkuakseen, joten vältä maastoutumista tien välittömään läheisyyteen ajoneuvon lähestyessä.
 • Ajoneuvojen kuljettajilla on myös rajallinen näkökenttä ajoneuvosta ulos joten varo ajoneuvoja, jopa paikoillaan olevia koska ne saattavat lähteä äkisti liikenteeseen.
 • Ajoneuvoja ei voi pysäyttää ampumalla ja niiden turhaa ampumista on vältettävä. Turhasta ampumisesta langetetaan rangaistus ja mahdolliset vahingot maksaa vahingon aiheuttaja.
 • Ainoa keino pysäyttää ajoneuvo on rakentaa myös ajoneuvon kuljettajan ymmärtämä barrikaadi.
 • Ajoneuvojen kuljettajat ovat pelissä OffGame, joten heitä on turha ampua.
 • Ajoneuvoissa kyydissä olevista saa ampua ainoastaan heitä joilla ei ole mitään suojaa ympärillään (esim. ovat ajoneuvon lavalla).
 • Pelissä osapuolten käytössä olevat ajoneuvot merkitään ko. osapuolen lipulla (punainen, keltainen tai vaaleansininen)
 • Pelissä mukana olematon ajoneuvo merkitään valkoisella lipulla.
 • Ajoneuvoihin ei saa nousta tai kiivetä ilman eri lupaa.

Vangit

 • Osapuolet voivat yrittää ottaa vangiksi vastustajan pelaajia, mutta mikään velvollisuus ei ole jäädä vangiksi
 • Vangin saa helpoiten parantamalla haavoittunut vihollinen (ennen tätä kannattaa riisua haavoittunut aseista)
 • Eläytymisen vuoksi joskus voi olla järkevämpää jäädä vangiksi kuin eliminoitua (koska kukapa haluaisi kuolla oikeassa elämässäkään?)
 • Vankeja ei pidetä vankeina kuulusteluja pidempää vaan vangille annetaan takaisin hänen varusteensa (joita hän ei saa käyttää ennen uudelleensyntymistä) ja vanki päästetään eliminoituneena omalle Uudelleensyntymispaikalleen. HUOM! Vankia ei teloiteta!
 • Komentajat ovat ainoat jotka saavat kuulustella vankeja
 • Komentaja myös merkitsee vangiksi joutuneen Sotilaspassiin merkinnän vangiksi joutumisesta.
 • Vangilta saa kysyä kuulustelussa ainoastaan nimen (nick), sotilasarvon, iän ja yhden vapaavalintaisen kysymyksen
 • Vanki on velvoitettu vastaamaan kolmeen ensimmäiseen oikein ja neljännen kysymyksen vastauksen ei tarvitse olla totuuden mukainen
 • Vangittuna ollut saa yrittää karkaamista ja _oman_ aseensa takaisin saamista.

Jokaisesta vangista on ilmoitettava välittömästi Pelinjohtajalle. Pelissä saattaa olla pelikuviollisia vankeja, joilla on samat osumasäännöt kuin muillakin.

Mahdollisia vankeja on kohdeltava kunnolla, eikä esimerkiksi käsien sitominen ole sallittua.

Vangilta pakomatkan aikana mahdollisesti jälkeen jääneet varusteet palautetaan pelijohdon toimesta vangin omaan tukikohtaan.

Sotilaspassit

 • Jokaiselle pelaajalle jaetaan paikalle ilmoittautumisen yhteydessä Sotilaspassi (siviileillä Henkilöllisyystodistus)
 • Jokaisella pelaajalla pitää olla kentällä ollessaan mukana Sotilaspassi, johon joku pelijohdosta tai joku muu valtuutettu on kirjannut pelin alussa mm. pelaajan Nick:n (tai nimen), pelillinen Sotilasarvon, Ryhmän ja Joukkueen
 • Sotilaspassi tai Henkilöllisyystodistus on esitettävä pyydettäessä
 • Sotilaspassiin pelaaja merkitsee itse omalla Uudelleensyntymispaikallaan eliminoitumisensa "tukkimiehen kirjanpidolla"
 • Sotilaspassiin merkitään myös mahdolliset henkilökohtaiset rangaistukset sääntöjen rikkomisesta tai mahdolliset henkilökohtaiset onnistumiset kentällä tarpeen vaatiessa
 • Pelinjohtaja on ainoa joka saa kirjoittaa Sotilaspassiin tai antaa luvan kirjoittaa siihen edellä mainittuja
 • Ilman Sotilaspassia kentällä liikkuva pelaaja voidaan poistaa pelistä ja eikä sotilaspassittoman pelaajan ampumilla kuulilla ole mitään vaikutusta.

HUOM! Sotilaspassia ei pidä sekoittaa ID-korttiin

Lomalaiset

Koska kaikkien osapuolten sotilaat jäävät muuten Hanalan kylän palveluista paitsi pelin aikana, annamme kaikille mahdollisuuden vierailla "lomalaisina" Hanalan kylässä (ostoksilla, toimittamassa asioita pelijohdon kanssa jne., tai vaikka mittauttamassa verenpaineensa sairaanhoitajan luona).

 • Lomaa anotaan omalta Joukkueenjohtajalta joka päättää saako lomaa
 • Joukkueenjohtaja kirjoittaa Lomalaiselle Lomalapun, johon merkitään loman kesto (Lomalappu on voimassa vain 30 tai 60 minuuttia)
 • Joukkueenjohtaja merkitsee tukkimiehen kirjanpidolla myönnetyn loman Lomalaisen Sotilaspassiin
 • Joukkueenjohtajat pitävät yllä tukkimiehen kirjanpitoa myönnetyistä lomista
 • Lomien kokonaismäärä/Osapuoli on rajattu (Komentajat tietävät rajan, joka kerrotaan heille erillisessä Briiffissä)
 • Lomalaiset ottavat Loman ajaksi hihanauhansa pois ja jättävät ne aseensa kanssa oman Osapuolensa komentopaikalle tai muuhun suojaan
 • Lomalappu on esitettävä aina pyydettäessä, vaikka pyytäjä olisi toiselta Osapuolelta
 • Lomalaiset ovat aseettomia (jos Lomalaiselta löydetään ase, rangaistaan häntä ankarasti)
 • Lomalaiset ovat täysin neutraaleja lomansa ajan eivätkä osoita sympatiaa millekään osapuolelle
 • lomalaiset rinnastetaan Siviileihin ja olisikin hyvä että lomalaiset laittaisivat lomansa ajaksi esim. siviilitakin päällensä ja jättävät kypärät yms. pois
 • Lomalaiset juoksevat karkuun, jos tulee toimintaa
 • Lomalla osuman saanut pelaaja eliminoituu suoraan ja hänellä on kaksinkertainen Uudelleensyntymisaika
 • Lomalaiset eivät saa osallistua mahdolliseen taisteluun mitenkään
 • Lomalaiset liikkuvat aina ryhmänä, eivät yksinään
 • Joukkueenjohtajat ovat ainoita, jotka voivat myöntää lomaa ja he päättävät, koska lomalaisryhmät voivat lähteä lomalle
 • Lomalaisia saa olla kerrallaan tietty määrä/osapuoli/maa
 • Jos Lomalainen ylittää Lomansa (eli palaa Lomalta myöhässä tai on Lomalla vielä kun hänen jo pitäisi olla palannut omaan leiriin), rangaistaan häntä tai koko Lomaryhmää

Sairaudet

Kaikki, joilla on jokin sairaus joka saattaa ilmetä pelissä, pyydetään kirjoittamaan siitä ilmoittautumisen yhteydessä saatuun ID-korttiin. ID-kortti säilytetään oikeanpuoleisessa rintataskussa ja siitä löytyy lisää tietoa Pelaajan Käsikirjasta.

Pelinjohtaja, Organisaattorit Ja Apuhenkilöt

Kyseisissä rooleissa olevat henkilöt esitellään pelin AlkuBriiffissä. Lisäksi jokaisella kyseisissä tehtävissä toimivalla on vihreä hihanauha ja tarvittaessa keltainen liivi. Näiltä henkilöltä voit kysyä neuvoja ja esimerkiksi sitä mistä Pelinjohtajan löytää tai saa kiinni.

Näistä rooleista on kerrottu tarkemmin Roolit-sivulla.

Tehtävät ja sivujuonet

Kaikilla osapuolilla on suoritettavaan erinäisiä ja erilaisia tehtäviä pelin aikana . Kaikki suoritetut tehtävät on ilmoitettava Pelinjohtajalle välittömästi. Näihin juonikuvioihin saattaa liittyä myös pelillisiä siviilejä tai vankeja, joten varmistu aina ketä ammut!

Pelin kieli

Pelin kieli on suomi.

Muuta

Taistelut rakennusten läheisyydessä:

Pelissä ei ole sallittua ampua päätä pienemmästä raosta, ellei ko. rakoa ole tarkoitettu nimenomaan ampuma-aukoksi.

Pelialue:

Pelialueen infran ja luonnon tuhoamisesta ilman pelijohdon lupaa rangaistaan ankarimman mukaan ja syylliset saatetaan vastuuseen. Sama koskee pelialueella kulkevia kenttäpuhelinjohtoja jne. Pelialueella olevia puuntaimia on varjeltava.

Sääntöjen rikkoja poistetaan kentältä ja mahdolliset aiheutuneet kulut peritään kulujen aiheuttajalta/aiheuttajilta. Ennen rangaistuksia pelinjohto on velvoitettu kuulemaan asianomaisia päätöksentekoa varten. Pelinjohto varaa itsellään oikeuden muuttaa sääntöjä tilanteen mukaan. Rangaistuksia voidaan jakaa myös asiattomasta ja/tai sopimattomasta käytöksestä koko pelitapahtuman ajan.

Jos nautit alkoholia, et myöskään pelaa!

Takaisin ylös