Mukana menossa
Nemesis Airsoft
Fairsoft
Varusteleka
PCB-COMP
MP-Myymala
MilGear Finland
Cornia
Neste Siippoo
Lakan Betoni
Zorgon-Petterson Group
Wild Side Effect
Neronet
Juoksuhauta.net

FAQ

Tälle sivulle on kerätty usein kysyttyjä kysymyksiä ja sellaisia seikkoja jotka eivät välttämättä selviä pelin sivuilta tai pelin keskustelulaudalta.

Lisää kysymyksiä voi esittää pelin keskustelulaudalla tai lähettämällä sähköpostia.

Usein kysytyt kysymykset

K: Miksi sivut avattiin vasta nyt (helmikuun lopulla)?
V: Peliin on vielä helmikuun lopulla viisi (5) kuukautta aikaa, aineistoa sivuilla on todella paljon kuten olet varmaankin havainnut kaiken luettuasi ja halusimme julkaista sivut mahdollisimman valmiina siten että kaikki pelin järjestelyyn liittyvät asiat olisi sovittuna jo siinä vaiheessa. Siitäkin huolimatta joudumme päivittämään näitä sivuja tarpeen niin vaatiessa.

K: Julkaistaanko FlashNews:ejä myös PFOR5:ssä pelin aikana?
V: FlashNews:ejä tullaan julkaisemaan myös mahdollisuuksien rajoissa myös PFOR5:ssä. Tätä pelilehteä varten on jo valittu toimituskuntansa.

K: Missä FlashNews:ejä voi lukea?
V: Ennen peliä julkaistut FlashNews:it löytyvät pelin sivulta, pelin aikana mahdollisesti julkaistut FlashNews:it on julkaistu keskitetysti ilmoittautumispisteen läheisyydessä olevalla ilmoitustaululla ja ne on toimitettu myös kaikkien osapuolien leireihin.

K: Missäpäin maailmaa Salkkarin niemimaa sijaitsee?
V: Salkkarin niemimaalle ei ole määritelty sijaintia, se voi sijaita ihan missäpäin maailmaa tahansa.

K: Mikä on Salkkarin niemimaan pääuskonto?
V: Salkkarin niemimaalla on kansanvaelluksista johtuen edustettuna lähes kaikki maailman uskonnot, joten varsinaista pääuskontoa siellä ei ole.

K: Millä puolella pelin siviilit ovat?
V: Siviilit ovat neutraaleja, mutta saattavat suhtautua osapuoliin erilailla henkilötasolla. Osa siviileistä on pakolaisia, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa jne. Konfliktin takia, osa siviileistä näkee PFOR:in läsnäolon tilannetta rauhoittavana, osa taas rauhattomuutta lietsovana. Osapuolien pitäisi aina välttää siviiliuhreja, koska se saattaa aiheuttaa siviilien myötämielisyyden kääntymisen omaa osapuolta vastaan.

K: Saako vankia sitoa?
V: Ei saa, vältämme kaikkea fyysistä väkivaltaa muutoinkin ja sidottu vanki saattaa loukata itsensä kuljetuksen aikana.

K: Voiko vanki yrittää karata?
V: Kyllä. Jos vanki pääsee karkuun on vanginnut osapuoli velvollinen toimittamaan karanneen vangin varusteet Pelinjohtopisteeseen tai muuhun paikkaan joka ilmoitetaan. Karanneesta vangista on aina ilmoitettava pelin johdolle.

K: Saako eliminoiduista vihollista pisteitä omalle puolelle?
V: Ei, eliminoidut kyllä lasketaan mutta ainoastaan statistiikan vuoksi.

K: Saako väärästä (esimerkiksi siviili, liittolainen tms.) eliminoinnista rangaistusta?
V: Kyllä, tällöin rangaistaan koko osapuolta esimerkiksi pidemmillä uudelleensyntymisajoilla..

K: Millaisia rangaistuksia pelissä käytetään?
V: Punnerruksia, pidennettyjä uudelleensyntymisaikoja, "huonompia" eli ei-niin-mielekkäitä tehtäviä, koko osapuolta voidaan rangaista olla antamatta uusia tehtäviä ja antamalla esimerkiksi hyökkäyskäskyjä toiselle osapuolelle. Pahimmat rangaistukset ovat pelistä pois sulkeminen, pelialueelta poistaminen ja se ettei pelaajaa päästetä enää tuleviin peleihin. Pelijohdolla on oikeus keksiä ja toteuttaa myös muita erilaisia rangaistuksia. Tarpeen vaatiessa kuullaan kaikkia osapuolia ennen päätöksen tekoa.

K: Mistä pelissä tarvittavia sääntöjen mukaisia varusteita voi hankkia?
V: Yhteistyökumppanit-sivulta löytyy linkkejä varustemyyjiin. Pelin yhteistyökumppaneita myös saapuu myymään tuotteitaan paikanpäälle.

K: Ovatko radiot pakolliset varusteet pelissä?
V: Ei, ainoastaan Radisteilla ja Komentajilla. Muiden kannattaa kantaa radiota suljettuna mukanaan mahdollisen hätätilanteen takia (saa ilmoitettua omasta hädästään).

K: Pitääkö pelaajien itse hankkia hihanauhansa vai saako ne pelin puolesta?
V: Hihanauhat saa peliin puolesta paikanpäälle ilmoittautuessaan. Hihanauhat kuuluvat osaltaan pelimaksuun.

K: Tarvitseeko viestimiesten hankkia itse kenttäpuhelimet?
V: Ei, kenttäpuhelimet ja puhelinkeskus on pelissä mukana järjestäjien puolelta.

K: Peli kestää kauan. Koska on aikaa nukkua?
V: Lepovuoroista päättää oman osapuolen Komentaja. Jos tuntuu siltä että lepo olisi paikallaan, informoi asiasta komentoketjussa ylöspäin ettei käy niin että oman osapuolesi joukot vaan katoa lepäämään ja vihollinen saa näin helpommin etulyöntiaseman. Jos lepopaikkasi on esimerkiksi oman tukikohtasi lähellä, varaudu siihen että sinua tullaan "potkimaan" ylös taistelemaan hälytyksen sattuessa.

K: Miksi tapahtumalla on aikaisempaa korkeampi pelimaksu?
V: Tämä johtuu korkeammista pelin valmistelu- ja toteutuskustannuksista. Pelissä tullaan näkemään entistä enemmän proppeja, pelaajille tarjotaan entistä enemmän henkilökohtaista huoltoa, vakuutus, jne. Tällä myös vältetään pelinjärjestäjien henkilökohtaista tappiota pelin järjestämisestä.

K: Miksi jälki-ilmoittautuneiden pelimaksu on korkeampi kuin etukäteen ilmoittautuneiden?
V: Pelin kaikki järjestelyt tullaan tekemään hyvissä ajoin ennen pelin alkua ja jokainen joka ilmoittautuu viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen aiheuttaa sen että järjestelyjä joudutaan muuttamaan. Kannattaa siis ilmoittautua ja maksaa pelimaksunsa ajoissa.

K: Kuka tekee lopulliset osapuolijaot?
V: Pelinjohtaja Organisaattoreiden avustuksella. Ilmoittautumislistassa ennen peliä näkyvät jaot ovat ainoastaan suuntaa-antavat siihen asti kunnes ne julistetaan lopullisiksi. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen osapuolijakoja mahdollisesti tasoitetaan tasavertaisiksi. Kaikki toiveet tullaan ottamaan huomioon mutta niitä ei välttämättä pystytä toteuttamaan.

K: Kuka tekee osapuolien ryhmä- ja joukkuejaot?
V: Osapuolien Komentajat vastaavat jaoista. Pelinjohtaja voi tarvittaessa avustaa jakojen teossa, mutta Komentajat ovat vastuussa lopullisista ryhmä- ja joukkuejaoista. Komentajat myös päättäjät ryhmän- ja joukkueenjohtajista.

K: Kuka valitsee ja päättää Komentajat?
V: Pelinjohtaja Organisaattoreiden avustuksella. Tämä tulee tapahtumaan hyvissä ajoin ennen peliä, jotta Komentajille jää hyvää aikaa tehdä ryhmä- ja joukkuejaot. Komentajat ovat yleensä vapaaehtoisia ja itseään tai mielestään pätevää henkilöä saa ehdottaa Komentajaksi Pelinjohtajalle.

K: Voiko pelin aikana saada jotain palkintoa esimerkiksi suoritetusta tehtävästä?
V: Kyllä, koko osapuoli voidaan palkita esimerkiksi antamalla tietty määrä pikauudelleensyntymisiä jotka voi käyttää tarpeen vaatiessa.

K: Mihin ilmoitan siitä etten pääsekään peliin?
V: Lähetä sähköpostia osoitteeseen peli@chairborne.info. Muista lähettää sähköposti Yhteystiedot-sivulta löytyvän kommunikointiohjeen mukaisesti.

K: Saako pelialueelle tehdä nuotion tai avotulen?
V: Pelialueella on muutama paikka joissa saa olla tuli. Jos pelin aikana on metsäpalovaroitus niin tulen tekeminen näihinkin on kielletty vaikka tulentekopaikkojen vieressä onkin sammutusvettä.

K: Onko aseella väliä, voinko osallistua vempun kanssa?
V: Aseella ei ole väliä kunhan sen maksimi viritys on sääntöjen mukainen. Alavirirajaa ei ole.

K: Jatkuuko peli suoraan siitä mihin PFOR4 jäi?
V: Ei, aikaa on kulunut jonkun verran pelien välillä. Katso pelin Historia-sivu.

K: Saako peliin tulla kesken pelin ja saako siitä poistua ennen pelin päättymistä?
V: Kyllä saa. Jos tulet peliin mukaan vasta sen jo alettua muista laittaa silmäsuojamesi päälle ennen pelialueelle saapumista ja ota välittömästi yhteyttä pelin johtoon

K: Onko pelialueella sähköä ja akkujen latausmahdollisuutta?
V: Pelialueella on aggregaateilla tuotettua sähköä ja rajoitettu akkujen lataus mahdollisuus. Myös Pysäköintialueella on osoitettu paikka akkujen lataukseen. Muista ottaa oma laturisi mukaan.

K: Kuinka tiukat varusterajat ovat?
V: Säädetyt varusterajat ovat tiukat ja niitä pitää noudattaa.

K: Miksi siviilikamojen pitää olla piilossa pelialueella?
V: Siksi koska kyseessä on MilSim ja pelissä luodaan oma pelin maailma osaltaan sillä että pelin ulkopuoliset varusteet eivät ole näkyvissä.

K: Onko tämä peli liveroolipeli (LARP)?
V: Ei, tämä on eläytymis- ja elämyspainotteinen Airsoft MilSim.

K: Pitääkö osapuolien hankkia itse omat lippunsa?
V: Ei, liputkin ovat pelin puolesta

K: Kuinka paljon oletatte että pelaajia tulee peliin?
V: Peli on tehty ja suunniteltu noin kuudensadan (600) pelaajan mukaan, 500 aseistautunutta ja 100 muuta jotka ovat siviilejä ja peliorganisaatiota.Pienempi pelaajamäärä vaikuttaa ainoastaan majoitustelttojen ja ruuan määrään.

K: Onko jossain tulostettavaa versiota sivujen olennaisista osista?
V: Ei vielä. Ne tulevat vasta myöhemmin kun kaikki tiedot alkavat olla viimeisimmässä muodossaan.

K: Minulla on maastopuku joka on määritelty PFOR-joukoille. Saanko silti mennä Salkkarin niemimaan jommalle kummalle maalle?
V: Kyllä saat, tunnistus tehdään kuitenkin hihanauhojen perusteella.

K: Millaisia eri nauhoja pelissä on käytössä?
V: Osapuolilla on omat hihanauhansa (keltainen, punainen tai vaaleansininen) vasemmassa hihassaan, lääkintämiehillä on valkoinen punaisella ristillä varustettu lääkintämiesnauha oikeassa hihassa. Lääkintämiesten käyttämät haavanauhat ovat täysin valkoisia. Pelinjohtajan ja Organisaattoreiden hihanauhat ovat vihreät. Siviileillä ei ole hihanauhoja.

K: Mitä kaikkia merkintöjä Sotilaspassiin tulee jos jää vangiksi?
V: Sotilaspassiin merkitään tieto vangiksi jäämisestä vanginneen osapuolen Komentajan toimesta ja koska vanki päästetään pois eliminoituneena merkitään siihen myös tieto eliminoitumisesta omalla Uudelleensyntymispaikalla.

K: Peli kestää pitkään. Oletteko varmoja että pelaajat jaksavat pelata koko ajan?
V: Osa pelaajista jaksaa varmasti ja he jotka eivät jaksa voivat levätä teltoissa. Pelistä saa myös poistua ennen pelin päättymistä mutta siitä on ilmoitettava omalle Komentajalle ja pelinjohdolle.

K: Saako pelissä pelialueen karttoja?
V: Kyllä, ne jaetaan Komentajien kautta.

K: Saako haavoittunutta siirtää?

V: Kyllä, haavoittuneen voi siirtää lähimmän lääkintämiehen luokse tai vaikka JSP:lle asti. Haavoittunut ei saa itse avustaa siirtämisessä.

K: Saako pelissä käyttää CamelBak:ejä?
V: CamelBak:it ja vastaavat ovat sallittuja kaikilla osapuolilla.

K: Saako Kansalliskaartilla-joukoilla olla maastokuviona MARPAT tms. vai onko Woodland pakollinen?
V: Ei saa olla, Woodland on pakollinen Kansalliskaartilla.

K: Onko polvisuojat sallittuja PFOR-joukoilla?
V: Kyllä, polvisuojat ovat sallittuja kaikilla (ja jopa suositeltavia).

K: Voinko ilmoittaa useamman pelaajan/koko tiimin kerralla?
V: Et. Ilmoittautuminen pitää olla henkilökohtainen.

K: Saako PFOR-joukoilla olla YK:n vaaleansinisiä päähineitä ja kypäränpäällisiä?
V: Kyllä saa olla ja ne olisivat jopa toivottavia. Pakollisia ne eivät ole.

K: Saako pelialueella ja pelin aikana polttaa tupakkaa?
V: Tupakkaa saa pelissä ja pelialueella yleensäkin polttaa 18 vuotta täyttänyt pelaaja, joka huolehtii siitä että laittaa natsan tuhkikseen (joita on mm. leireissä ja kylissä).

K: Saako muilla kuin Komentajilla ja Radisteilla olla radioita?
V: Saa olla, mutta ne eivät saa olla päällä eli muut eivät saa edes kuunnella radioliikennettä. Radio kannattaa kuitenkin pitää esimerkiksi taskussa mahdollisen hätätilanteen tms. takia.

K: Miten saan avattua alaikäisten lupalapun ja Flash News:it?
V: Tarvitset näiden aukaisuun Adobe Acrobat Reader ohjelman, jonka voit lataa koneellesi ilmaiseksi täältä.

K: Mitä jos haluaa vaihtaa kesken pelin siviilistä sotilaaksi? Voiko näin tehdä?
V: Voi vaihtaa ainoastaan Sotilaasta Siviiliksi, ei toiseen suuntaan. Jos haluaa olla loppupelin ajan Siviili, pitää myös löytyä siviilivaatteet.

K: Saako pelissä käyttää hicap-lippaita?
V: Hicap lippaita saa käyttää, kunhan sääntöjen mukainen kuularaja ei ylity. Luonnollisesti suosittelemme tavallisten lippaiden käyttöä.

K: Onko kaikki oikeutettuja "lomaan"?
V: Kyllä on.

K: Pitääkö pelissä olla mukana oma maastopuku, ase, radio jne?
V: Kyllä pitää olla, peli ei tarjoa aseistusta, vaatetusta eikä varustusta.

K: Voiko peliin ilmoittautua viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen?
V: Kyllä voi, mutta pelimaksun eräpäivän (1.6.2006) jälkeen pelimaksu on korotettu eli joudut maksamaan ns. lusmulisää +15€. Ei myöskään ole varmaa, että pääset toivomallesi Osapuolelle.

K: Voiko pelimaksun maksaa tilille myös eräpäivän jälkeen?
V: Kyllä voi, mutta pelimaksun eräpäivän (1.6.2006) jälkeen pelimaksu on korotettu eli joudut maksamaan ns. lusmulisää +15€. Ei myöskään ole varmaa, että pääset toivomallesi Osapuolelle.

K: Voiko peliin ilmoittautua vasta paikanpäällä?
V: Kyllä voi, mutta pelimaksun eräpäivän (1.6.2006) jälkeen pelimaksu on korotettu eli joudut maksamaan ns. lusmulisää +15€. Ei myöskään ole varmaa, että pääset toivomallesi Osapuolelle.

K: Voiko pelimaksun maksaa paikanpäällä?
V: Kyllä voi, mutta pelimaksun eräpäivän (1.6.2006) jälkeen pelimaksu on korotettu eli joudut maksamaan ns. lusmulisää +15€. Ei myöskään ole varmaa, että pääset toivomallesi Osapuolelle.

K: Onko naamiovärit sallittuja?
V: Kyllä ovat, kaikilla muilla osapuolilla paitsi Siviileillä.

.K: Pitääkö vihreäkin teltta maastouttaa?
V: Pitää jos teltta on kirkkaan vihreä. Tumman vihreätä telttaa ei tarvitse maastouttaa muuta kuin tunnelman takia.

K: Mihin lähetän tiedon muuttuneista tiedoistani, osapuolenvaihdosta jne.?
V: Oikea osoite on peli@chairborne.info. Muista lähettää sähköposti Yhteystiedot-sivulta löytyvän Kommunikointiohjeen mukaisesti!

K: Pitääkö myös siviilinä pelaavan olla viisitoista (15) täyttänyt tai Bootcampin käynyt?
V: Kyllä pitää.

04.03.2006
K: Voinko ilmoittautua peliin, vaikka olen alle 15-vuotias ja tarkoitukseni on käydä Bootcamp'06, toisin sanoen voinko ilmoittautua peliin ennen kuin olen käynyt Bootcampin?
V: Kyllä voit, ilmoittautumislomakkeessa on Bootcamp-kohdassa vaihtoehtona "Tarkoitus käydä ennen peliä", joten valitse tämä vaihtoehto. Tarkistamme, että kaikki alle 15-vuotiaat peliin osallistuvat (myös siviileinä pelaavat) ovat käyneet Chairborne Bootcampin.

15.03.2006
K: Olen maksanut pelimaksun mutta ilmoittautuneiden listassa ei näy nimeni kohdalla "Maksu OK"!. Onko jotain pielessä?
V: Ota huomioon eri pankkien välillä oleva - mahdollisesti jopa muutaman päivän - siirtoviive ja se, että pankkien välillä raha liikkuu ainoastaan pankkipäivinä (arkipäivät). Maksut myöskin kirjataan ylös ilmoittautuneiden listaan ennaltamääräämättöminä ajankohtina manuaalisesti. Yleisesti ottaen tämä tehdään kerran päivässä, mutta koska emme ole koneiden äärellä 24/7, emme voi taata että maksu näkyy listassa samana päivänä kun se on meille saapunut. Epäselvissä tapauksissa kannattaa lähettää sähköpostia osoitteeseen peli@chairborne.info.

20.3.2006
K: Tarjotaanko myös siviileille ruoka pelin puolesta vaikkei heillä olekaan osallistumismaksua?
V: Kyllä, myös siviilelle tarjotaan kaksi (2) ateriaa pelin puolesta.

K: Mitä kaikkea kioskiin tulee myyntiin?
V: Kioskiin myyntiin tulevat tuotteet ilmoitetaan tarkemmin myöhemmin. Alustavasti kioskiin on tulossa mm. suolaista ja
makeaa syötävää, kahvia, limua, pikkutarvikkeita jne.

K: Koska kioski on auki?
V: Tämä riippuu kioskin pitäjästä, mutta toiveemme on että kioski olisi auki 24 tuntia vuorokaudessa.

Takaisin ylös